UPISI 2019-20

-UPISI U DJEČJI VRTIĆ LEKENIK 2019./2020.GODINA-

Poziv na izložbu projekta “Dinosauri”

Izložba radova Maske Dinosaur

Pozivamo Vas na izložbu radova nastalih tijekom projekta “Dinosauri” koja se održava u Narodnoj Knjižnici i Čitaonici Lekenik u razdoblju od 25.03.2019. do 05.04.2019. projekt je nastao u mlađoj mješovitoj odgojnoj skupini u centralnom objektu H.Gmeinera 1 u Dječjem vrtiću Lekenik.

DJEČJI MASKENBAL U LEKENIKU.

Kako se način života tijekom tisućljeća u mnogočemu promijenio, neki narodni običaji su se očuvali do naših dana kao što je tjeranje zime s pomoću maski, plesa i velike buke osiguravajući plodnost zemlje. Maskiranje je poznato svim narodima svijeta, od primitivnih plemena do stanovnika najvećih svjetskih gradova.
Započeli smo s pokladnim običajima učenjem na prirodan način , čineći i sudjelujući neposrednim i aktivnim učešćem u aktivnostima uživljavajući se u ulogu nekog drugog, izradom maski upotrebljavajući različite prirodne, neoblikovane materijale i boje.
Svaki kutak je odisao poticajno bogatim okruženjem.
Jednog jutra začula sam Marina kako glasno razmišlja, ” U što ću se ja ove godine maskirati? ” I druga djeca su nastavila nizati ideje. Jedni bi htjeli biti klaunovi, neki princeze, kraljevići, Malci, razni likovi iz crtanih filmova.
Razmišljali smo i razmišljali dok se Dominik nije dosjetio. Rekao je: “Ja ću biti dinosaur!” Svi su bili oduševljeni originalnom idejom.
Roditelji su to prihvatili s veseljem, te započeli s izradom kostima. Kontaktirali su jedni druge kako razmijenili ideje.
Djeca su se svakodnevno kostimirala, uživljavala u različite uloge zabavljajući se međusobno praveći “grimase”, smiješne pokrete što je uvelike dovelo do opuštenog i veselog ozračja.
Jedan je dan osvanuo plakat na vratima našeg vrtića putem kojeg nas je Vilenjak pozvao na dječji maskenbal, u nedjelju 3. ožujka 2019. u Hrvatski dom  u Lekeniku. Svi vrtićanci i predškolci imali su priliku sudjelovati na tom maskenbalu. Vrhunac događaja je već najavljena pokladna povorka.
Okupili smo se ispred Osnovne škole Mladost Lekenik te krenuli u fašničkoj povorci putem Hrvatskog doma Lekenik. Povorka je bila praćena pogledima ljudi, a vrtićanci su pokupili najveće simpatije mještana.
Bilo je vrlo veselo, uz glazbu, zabavnog Vilenjaka koji je vodio program, mnoštvo originalnih maski koje nisu mogle sakriti svoje oduševljenje.  Tu su bila Slova – starija vrtićka skupina ; Dinosauri – srednja vrtićka skupina ; Šumske vile – mlađa vrtićka skupina ; Malci i mumije – skupina predškolske djece.
Nakon brojnih pjesmica, recitacija i plesova završilo je predstavljanje. Nestrpljivo smo očekivali proglašenje pobjednika. Nitko nije razočaran otišao kući jer su svi sudionici nagrađeni nekom kvalitetnom nagradom.
Trud naše dječice, roditelja i nas odgojitelja bio je isplativ s obzirom na  osvojena mjesta u natjecanju. Prvo mjesto grupnih maski, natjecateljski  žiri dodijelio je djeci starije vrtićke skupine – “ABECEDA” ; drugo mjesto djeci mlađe vrtićke skupine – “Šumske vile” ; treće mjesto djeci srednje vrtićke skupine –

” Dinosauri ” ; četvrto mjesto, skupini predškolske djece – ” Malci i mumije” .
I dalje se vodimo onom starom uzrečicom ” Važno je sudjelovati.”
Svakako moramo istaknuti doprinos i zahvalu našim organizatorima Turističkoj zajednici Općine Lekenik i Društvu naša djeca Lekenik, što su nam omogućili još jedno nezaboravno iskustvo i radost poticanjem ljubavi, plemenitih osjećaja prema običajima koje nikad ne bi smjeli zanemariti.

Dječje izjave i misli :
Ema:     “Najljepša mi je bilo kad smo recitirali i plesali.”
Jana:    “Sviđao mi se je klaun Balonko, jer mi je napravio psa od balona.”
Ileana:    “Jako su mi se svidjele Šumske vile.”
Katja:    “Veselila sam se našem nastupu.”
Marin:    “Maskenbal je kada se netko dijete pretvori u duha, kada je zabava, slatkiši i to.”
Petar:    “Bio sam si najbolji dinosaur.”

Tekst pripremile odgojiteljice: Nevenka Brleković i Ivana Ćosić.
Srednja mješovita odgojno obrazovna DV Lekenik skupina

DJEČJE MAŠTAONICE – PROJEKT KOJI UISTINU ŽIVI!

U partnerskom projektu pod nazivom „Dječje maštaonice“ Dječjeg vrtića Lekenik i SOS Dječjeg sela Lekenik te OŠ Mladost Lekenik u prostoru Društvenog centra SOS Dječjeg sela Lekenik dosada je sudjelovalo ukupno 233 djece kako slijedi:

 SOS Dječje selo Lekenik – 69 djece

Dječji vrtić Lekenik- 119 djece predškolskog uzrasta

Lokalna zajednica- 45 djece školskog uzrasta

Broj  kompetentnih stručnjaka koji rade s djecom i njihovih roditelja: 66

 Radionice koje provodimo dio su aktivnosti unutar projekta koje se odnose na edukativne sadržaje s djecom navedenih uzrasta. Pored ovih mjesečnih radionica, s DV Lekenik u istom projektu provodimo i sportsku aktivnost – plesnu grupu „Žabice“ jedanput tjedno. Statistički podaci za proteklu godinu govore da je u Žabicama sudjelovalo 101 dijete.

 Vrlo smo zadovoljni rezultatima projekta. Kako u njima neposredno s djecom rade uistinu vrsni stručnjaci ovih ustanova kod djece razvijamo niz kompetencija kojima dijete stavljamo u središte zbivanja uvažavajući njihove interese i  trenutni stupanj razvoja.

 Tekst pripremile: Anamarija Adamek,  voditeljica DC-a SOS Dječjeg sela Lekenik

                            Mirjana Božić, ravnateljica DV Lekenik

dav

Udruga za promicanje cjeloživotnih kompetencija odgojitelja „SANELA RADIONICE“ ponovno u DV LEKENIK

Udruga za promicanje cjeloživotnih kompetencija odgojitelja SANELA RADIONICE osnovana je sa ciljem okupljanja odgojitelja i ostalih zainteresiranih i kreativnih osoba koji su, bilo posredno, ili neposredno vezani za rad s djecom predškolske dobi, a koje u svom radu koriste slikovnicu kao bogat, neiscrpan, prilagođen izvor znanja.

Svoje polazište i smjernice u djelovanju Udruga ima u Nacionalnom kurikulumu za rani i predškolski odgoj i obrazovanje (2014.) koji potiče i osnažuje razvoj osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje.

Budući da definicija cjeloživotnog učenja podrazumijeva sve oblike učenja tijekom života čija je svrha stjecanje i unapređivanje kompetencija za osobne, društvene i profesionalne potrebe, Udruga je osnovana i djeluje s ciljem organiziranja i provođenja neformalnog učenja kojemu je glavna odlika organizirana aktivnost učenja čija je svrha stjecanje i unapređivanje kompetencija za osobne, društvene i profesionalne potrebe.

Tako stjecanje novih znanja, sposobnosti, vještina i kompetencija kroz neformalne oblike obrazovanja predstavlja ključni odgovor i konkurentsku prednost za sve one koji žele opstati i nesmetano obavljati svoje poslovne, ali i privatne aktivnosti. Da bi se sve to učinkovito ostvarilo, potrebno je i učinkovito planirati i programirati neformalno obrazovanje, s jasno postavljenim ciljevima i zadacima koji se žele implementirati.

Udruga izdaje svoje Potvrde o stručnom usavršavanju koje polaznice prilažu u svoju Mapu profesionalnog razvoja kao dokaz širokog raspona profesionalnih znanja i sposobnosti koje odgojitelj posjeduje i predstavlja sliku odgojiteljevog profesionalnog razvoja

U namjeri da SANELA RADIONICE –postane neki vid LEARNING RESOURCE CENTER – More than a library, mjesta i adrese na koju bi se mogli obraćati kako sa svojim primjerima dobre prakse, idejama, tako i sa pitanjima, “pletemo mrežu“ odgojitelja diljem Lijepe naše.

Dječji vrtić “Lekenik“ već je godinu dana domaćin druženja edukacija SANELA RADIONICE. Termin druženja u ovom osebujnom vrtiću je prvi četvrtak u mjesecu.

Družile smo se po raznim temama, razmjenjivale iskustva, ideje, komentare.

Četvrtak, 07.02.2019. prvorođendansko druženje odradile smo pod nazivom ODGOJITELJ 21.STOLJEĆA / What Does It Mean To Be 21st Century Kindergarten Teacher?

DV Lekenik nas je i ovaj put dočekao u suncu, obogaćen za novootvorenu skupinu u sklopu knjižnice. A za ugodnu i veselu atmosferu pobrinula se i ravnateljica Mirjana Božić i djelatnice vrtića koje su nas prvo okrijepile kavom i kolačima, a potom je nekoliko odgojitelja iz okolnih vrtića (uključujući naravno i odgojiteljice DV Lekenik (DV Sisak Stari, DV Sv. Marija Magdalena, DV Lojtrica), SOS Dječje selo Lekenik raspravljalo o 4K vještinama potrebitim odgojitelju za 21.stoljeće.

Tekst pripremile: Sanela Gnjatović, voditeljica radionice

Mirjana Božić, ravnateljica DV Lekenik

„Večer matematike 2018.“ u Dječjem vrtiću Lekenik.

Dječji vrtić Lekenik po prvi put je sudjelovao u projektu pod nazivom „Večer matematike“ u četvrtak, 06. prosinca 2018.
Djeca su zajedno sa svojim roditeljima sudjelovala u zabavnim aktivnostima koje potiču izgradnju pozitivnog stava prema matematici.
Večer matematike je nalik putovanju  kroz razne matematičke aktivnosti nazvane matematičkim „postajama.“ Sudionici obilaze i odabiru aktivnosti u kojima će sudjelovati, a za izvršeni zadatak u svojim „putovnicama“ dobivaju pečat kao nagradu za dobro izvršeni zadatak.  Nositelj projekta je Hrvatsko matematičko društvo, a projekt se istovremeno provodi u mnogim vrtićima i školama diljem Republike Hrvatske.
Bilo je prisutno 46 sudionika iz redova dječice, roditelja, baka, SOS teta i SOS mama  te odgojitelja  mlađe, srednje i starije odgojno – obrazovne skupine koji su nakon popunjene putovnice dobili zahvalnicu kao uspomenu na ovo ugodno druženje. Zahvalnice je uručila ravnateljica DV Lekenik Mirjana Božić koja je bila i inicijator projekta.
Cilj Večeri matematike bila je upoznati roditelje s tijekom, načinom i važnosti usvajanja matematičkih vještina u ranom i predškolskom odgoju i  obrazovanju. Reakcije roditelja i djece su bile vrlo pozitivne, a pokazalo se da matematika može biti itekako zabavna.
Sudjelujući na ovom projektu Hrvatskog matematičkog društva DV Lekenik ističe kako je od iznimne važnosti za cjelokupan dječji rast i razvoj ne samo promicati predmatematičke kompetencije već i kvalitetno partnerstvo korisnika usluga (roditelja, skrbnika) i dječjeg vrtića. Kreirajući takvo ozračje u korak smo s suvremenom politikom ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. A upravo taj dokument ističe važnost tog suodnosa i za postizanje socijalnih kompetencija u interpersonalnim odnosima. Na taj način korisnici usluge našeg vrtića preuzimaju aktivnu ulogu u razvoju svoje djece. 

Izjave djece  i roditelja:
Mia S.: „Sviđala mi se igra s gumicama“.
Marin Č.: „Najviše mi se sviđala igra s rupom i gađanjem“.
Nikolina E.: „ Braco se oduševio igrom Križić-kružić.“
Viktor B.: „ Super mi je bila kuglana.“
Pavla P. : „ Svidjela mi se igra „Školice“.

Gospođa Silvija (Marinova mama): „Jako smo oduševljeni, postaje su vam zanimljive i djeca su oduševljena“.
Gospođa Danijela (Nikina i Brunina mama): „Svidjelo mi se što su aktivnosti bile prilagođene starijoj i mlađoj djeci.“
Gospođa Grgić (Nikolinina mama): „Svidjelo mi se gledati djecu koliko su ustrajni da završe aktivnost, a pritom se i dobro zabavljaju.“
Gospođa Markulin (Patrikova mama): „Zadovoljna sam što smo se odlučili sudjelovati iako je bio blagdan posvećen Sv. Nikoli. “Moj sin je jako uživao igrajući se.“ A povremeni poraz je pozitivno prihvatio.“

 Tekst pripremile: Mirjana Božić, ravnateljica DV Lekenik
                   Nevenka Brleković i  Ivana Ćosić, odgojiteljice DV Lekenik

DOBRODOŠAO SVETI NIKOLA!

Kao i svako jutro poželjela sam djeci dobro jutro. Djeca su se okupila oko mene.Svako od njih je želio ispričati i opisati igračku koju je našao u svojoj čizmici.
Nisam željela sputavati dječju znatiželju jer ih je odjednom zaposjeo pripovjedački dar.
U svom tom žamoru začuli smo poznati zvuk zvona koji je zvonko odzvanjao predsobljem. Teta Katarina je otvorila i šapnula : ”Evo ga, dolazi !” Nastao je muk. U sobu je ušao Sveti Nikola. Pozdravio nas je. Mi smo ga pozdravili prigodnom pjesmicom. Djeca su mu kroz kratki scenski izričaj uputila pitanje. “Što mi je donio Sveti Nikola?” U stihovima su se nazirale svakojake želje od osobnog računala do mobitela.
Sveti Nikola ih je poslušao, zadovoljno se nasmijao, ali i naglasio važnost suradničke igre između djece, igre u kojima mogu naučiti poštovati pravila skupine, uvažavanja osjećaja drugog djeteta, toleranciju i sl.
Tada nam je podijelio prigodne poklone te se pozdravio s nama.
Senzibilizacijom lokalne i šire zajednice i ove smo godine ostvarili uspješnu suradnju.
Aktiviranjem takvih čimbenika omogućujemo ostvarivanje emocionalne bliskosti, osjećaja ljubavi i pripadnosti djece ovoj zajednici.
Dječji razgovor i izjave:
Luka : “Teta ovo ti je lažni Sveti Nikola.”
Mia   : “Ja sam već doma dobila poklon u čizmicu.”
Matej: “Prije toga ih moraš dobro očistiti.”
Katja: “Dobro što nije došao i Krampus. Znaš, malo ga se bojim.”

Tekst pripremile: odgojiteljice srednje odgojne skupine DV Lekenik
Nevenka BRLEKOVIĆ i Ivana ĆOSIĆ

Obavijest riznica

O B A V I J E S T

Općinsko vijeće Općine Lekenik je 5. prosinca 2018. godine donijelo Odluku o uspostavi i načinu funkcioniranja sustava riznice Općine Lekenik.

Ovom Odlukom se, između ostalog, sa 31.prosinca 2018. godine zatvara žito-račun Dječjeg vrtića Lekenik i od 1. siječnja 2019. godine cjelokupno poslovanje obavlja se preko jedinstveni računa lokalne riznice, pa tako i uplate roditelja za sufinanciranje boravka djece u cijeni programa.

Dakle, od 1. siječnja 2019. godine uplate možete vršiti samo na jedinstveni račun lokalne riznice, a to je žiro-račun proračuna Općine Lekenik

HR8123900011822800006

sa modelom HR64, a poziv na broj ostaje nepromijenjen.

Napominjemo, da ćete od sljedećeg mjeseca uplatnice dobivati sa novim podacima za uplatu.

Jesenska svečanost 2018. u Dječjem vrtiću Lekenik

Da bi dijete bilo sretno potrebno je otkrivati, upoznavati, ali prije svega poštovati njegove posebne sklonosti i sposobnosti te omogućiti pravo djeteta na izbor.
Tijekom mjeseca rujna započeli smo aktivnosti vezane uz jesen. Nastale su raznovrsne aktivnosti. Djeca su uočila da je jesen ušla i u naše dvorište te svojim kistom obojala svaku travku, granu, list.
Osmislili su priču na temu jeseni, te opjevali to šareno godišnje doba. Želja nam je bila da interakcija između djece postane sve složenija jer su suodnosi s odgojiteljima veoma važni za njihov razvoj, a to smo postigli stimlativnom okolinom, poticajnim sredstvima za igru i igračkama, druženjem s drugom djecom, raznolikošću i mogućnošću da se iskušavaju i izražavaju u različitim aktivnostima.
Vodeći se interesima djece ravnateljica, odgojitelji i zdravstvena voditeljica dogovarali su načine proslave jesenske svečanosti. Stvoreni su timovi od kojih je svatko bio zadužen za jedno područje u ostvarivanju zadaća. Važno je napomenti da nam je lijepo vrijeme omogućilo realizaciju aktivnosti pečenja kestena. U interakciji s roditeljima, bakama, djedovima (koji su se vrlo rado odazvali na druženje) kreiran je „sportski tim“ koji je usmjeravao djecu na pojedini zadatak u sportskim igrama (skakanje u vreći, nošenje kestena u žlici, prenošenje loptica na tanjuriću, nošenje maramica s pripadajućim kvačicama, ples sa balonima u paru na prigodnu glazbu). Time smo djelovali na poticanje razvoja moralnih osobina djece kao što su: izdržljivost, ustrajnost, samokontrola, samodisciplina. Motoričkom stimulacijom potaknuli smo djecu na zdrav način života, a i na raznolikost i mogućnost da se izražavaju različitim aktivnostima. Paralelno tome, druga djeca su simboličkom igrom „trgovina voćem“ kojom su stvarala suradnju, međusobno pomaganje, inicijativnu tolerantnost, sposobnost donošenja i primanja. Prodavali su voće, pečene kestene, vagali su, koristili se blagajnom i naravno kulturno se jedni prema drugima ophodili ( tzv. „čarobnim“ riječima).
Želimo izraziti zahvalu roditeljima, djedovima i bakama koji su svojom otvorenošću uspostavili partnersku suradnju s vrtićem te stvorili ugodno ozračje, stimulativnu okolinu svojom maštovitošću i kreativnošću.
Naša je uzrečica: ZAJEDNO DO SURADNJE!

Tekst pripremile:
odgojiteljice srednje mješovite skupine Dječjeg vrtića Lekenik:
Nevenka Brleković i Ivana Ćosić
Izjave djece o jesenskoj svečanosti:

Lucija(4,5): Jesen nam je donijela kestenje.
Filip(5,2): Uživao sam u kestenima dok sam ih jeo.
Viktor(4,11): Najbolje mi je bilo dok sam skakao u vreći.
Nika P.(5,4):Uživala sam u plesu s balonima.
Ema: Ostatak kestena možemo iskoristiti za izradu lutaka, raznih životinjica.
Svi: Bili smo veseli kad su nam stigli gosti-skupina „Točkice“.
Počastili smo ih vedrim licima, toplim riječima i zanimljivim igrama na travi.
Dominik:Meni je bilo najzabavnije tipkanje, ono što imaju blagajnice.

OBAVIJEST RODITELJIMA - PROGRAM PREDŠKOLE 2018-2019.

OBAVIJEST RODITELJIMA – PROGRAM PREDŠKOLE 2018.-2019.

OBAVIJEST RODITELJIMA - PROGRAM PREDŠKOLE 2018-2019