PODRŠKA EMOTIVNOM RAZVOJU I UČENJU ŽIVOTNIH VJEŠTINA

Unutar aktivnosti projekta „NNNI – Nasilje nije naš izbor“ koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lekenik tijekom dva dana održane su edukativne radionice za djecu programa predškole Dječjeg vrtića Lekenik.
Nakon početnog upoznavanja s mališanima prva radionica pod nazivom „Ne raduj se tuđoj nevolji“ bila je posvećena prijateljstvu, razvijanju vještina podrške i suosjećanja s drugima, a od malih sudionika zahtijevala je aktivno slušanje, zapamćivanje, uočavanje detalja, razlikovanje primjerenog i neprimjerenog ponašanja kao i kvalitetne zaključke koji su bili rezultat misaone obrade teme. Nakon pročitane motivacijske priče voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor i asistentica Suzana Velešnjak, magistra primarnog obrazovanja razgovarale su s mališanima o pročitanim sadržajima, poticale ih na razmišljanje, a potom je uslijedio zadatak s art pristupom: crtanje priče prema osobnom doživljaju. Tako su nastali razni vrlo zanimljivi i dinamični crteži koje su djeca predstavila nazočnima, te su tako potvrdila da su odlično shvatila priču i usvojila nova znanja koja će nadalje primjenjivati u rastu i razvoju. Susret je završen u opuštenom druženju i puhanju balončića od sapunice.
Slijedeći susret bit će održan u veljači kada će mališani od recikliranih materijala izrađivati gusjenice prijateljstva. Krajem mjeseca siječnja, točnije u utorak 30. siječnja u NKČ Lekenik s početkom u 17.30h bit će održana razgovaraonica pod nazivom „Izazovi suvremenog roditeljstva“ na koju su svi zainteresirani dobro došli.
Dr. sc. Daša Poredoš Lavor zahvaljuje se upravi Knjižnice i Dječjeg vrtića na aktivnom doprinosu i uključivanju u projekt.
Projekt NNNI – Nasilje nije naš izbor financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nositelj aktivnosti je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Majur, Općina Lekenik, Narodna knjižnica i čitaonica Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica, a suradnik je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak. Projekt će se provoditi tijekom školske/pedagoške godine 2017/18.